· 

Kaas met hagelslag

Alle ingrediënten voor een lekker ontbijt staan op tafel. Zie je het voor je? Nou? Wat zie je eigenlijk? Brood? Gebakken ei? Spek? Sjuutje? Rijstepap met bruine suiker? Crackers met smeerkaas? Hagelslag? Witte bonen in tomatensaus? Thee? Cruesli? Yoghurt? Mevrouw v.d. Witte eet graag een bruine boterham zonder korst met aardbeienjam en een kopje zwarte thee zonder suiker. Meneer de Krent eet iedere ochtend een boterham met kaas, zonder boter en koffie met 2 klontjes suiker. Mevrouw Volkoren neemt de ene keer een dubbele boterham met chocoladepasta, de andere keer wil ze appelstroop en dan weer gekleurde hagelslag. Ja, ze houdt wel van afwisseling. Het kopje thee in de ochtend is wel standaard. En die moet heet zijn. Is ie lauwwarm, dan laat ze het staan! Mevrouw van Rozijnen eet graag warme melk in haar eigen gebloemde kommetje met muesli en een dessertlepel kaneelsuiker. Als ik meneer Suikerbrood vraag wat hij wil eten in de ochtend, zegt ie steevast: Gebakken eieren met spek! Zelf neem ik ook vaak iets anders, maar mijn lievelingsontbijtje op dit moment is toch echt wel Griekse yoghurt met honing! Soms met een banaan, dan heb ik een ochtenddienst of ik ga een eind wandelen. Krijg ik veel energie van. En een kop koffie. Zwart. (Heel af en toe laat ik me gaan met een boterham met pindakaas en rietsuiker.) Dus... Welke ingrediënten staan er bij jou op tafel voor een lekker ontbijt? Dat is in elk huis, in elk gezin, in elk land anders. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren en gewoontes. 

 

Witte pitjes

Toen ik vanmorgen op de afdeling kwam en vroeg of er bijzonderheden waren, vertelde een collega dat het ontbijt van meneer Melkbroodjes aangepast moet worden. Waarom? Nou, hij schijnt een paar ons aangekomen te zijn. Trekt de laden van de keukenkasten open, omdat hij “niks” op zijn boterham heeft. Oh? Tja, wie komt er met die feestdagen niet aan, is dan mijn eerste gedachten. Ik snap het niet goed. Deze 'activiteit' heb ik nog niet eerder bij hem gezien? Na wat navragen, kom ik erachter dat het mogelijk om ongeremd gedrag kan gaan, waardoor meneer Melkbroodjes zichzelf niet goed kan sturen. Hij heeft vaste regels nodig: Structuur en duidelijkheid. De vraag is dus of wij willen ondersteunen en begeleiden met zijn belegkeuze. Toen ik deze laatste zin hoorde, begreep ik ineens wat er aan de hand zou kunnen zijn. Het ontbijt van meneer Melkbroodjes ziet er als volgt uit. Als hij de huiskamer binnenkomt rond de klok van 8 uur, schenkt hij voor zichzelf een kop melk in. Hij neemt een flinke slok en schenkt vervolgens bij tot het glas weer vol is. Ik schenk dan meestal alvast een kop thee voor hem in. Met twee van die witte pitjes: Zoetjes bedoeld hij. Dan loopt hij naar ‘zijn plek’ aan tafel. “Ik kom zo je ontbijt brengen, meneer Melkbroodjes!” zeg ik dan vriendelijk. En dan maak ik een dienblad klaar, zodat ik alles in 1x bij hem op tafel kan zetten en hij in alle rust kan eten.

 

Mindfulness

En DAT is precies wat hij iedere ochtend doet. In alle rust en met volle aandacht zijn ontbijt eten. Het is zo mindful. Ik geniet als ik er naar kijk. Daar kunnen veel mensen in deze haastige wereld nog iets van opsteken. Heel zorgvuldig pakt meneer Melkbroodjes de deksel van het boterkuipje en begint met het smeren van de peperkoek. Een plakje kaas legt hij erop. Dat is veel te groot, dus legt hij vervolgens eerst de kaas op het bord, dan het plakje peperkoek erop. Met het mes snijdt hij om de koek heen, zodat het plakje kaas nu ‘passend’ wordt. Dan pakt ie de koek weer tussen duim en wijsvinger vast, legt dan het plakje kaas er weer op. Met het mes nog in zijn hand, snijdt hij de koek in 4 stukjes. Op ieder stukje strijkt hij nog een klein toefje boter. Ja, anders blijft de melkchocolade hagelslag natuurlijk niet plakken! Voor jullie informatie: Ik heb een wit vierkant schaaltje gevuld met hagelslag voor ongeveer 1 snee brood! Dit herhaalt zich dan vaak ook bij de 2 sneetjes brood, die in een broodmandje voor hem klaar liggen. Voor het beleg van deze boterhammen gebruikt meneer de rest van het plakje kaas en de 2 schijfjes Gelderse worst, die nog op het bord liggen. Als ik na een kwartiertje kom vragen of alles naar wens is, dan mompelt ie wat dat er eigenlijk te weinig hagelslag op zijn boterham zit, waarop ik zeg: “Nou, die boterham ziet er goed en dubbeldik belegt uit. Jij maakt van iedere boterham een feestje! Daar is volgens mij niks mis mee.” “Oh, ja...nou...”, stamelt ie een beetje kijkend naar zijn ontbijtbord. “Eet smakelijk verder, meneer Melkbroodjes!” En ik loop weer naar de keuken. Meneer krijgt hetzelfde beleg als alle andere bewoners. Alles in verhouding, alleen hij vindt kaas of worst MET hagelslag op zijn brood nu eenmaal lekker! 

 

Motivatie, plezier en inspiratie.

Ik ging in gesprek met een collega over deze beslissing, omdat ik het me niet lekker zat en legde haar uit waarom. Vanaf het begin dat meneer hier woont, is het zijn gewoonte om zo een boterham te eten, bovendien is hij nog steeds op hetzelfde gewicht. Net als bij de slager mag het soms een onsje meer en soms een onsje minder zijn?! Na dit korte gesprek werd een en ander voor ons beiden duidelijk en kan meneer Melkbroodjes lekker blijven genieten van zijn ‘feest-boterhammen’. Wij blijven observeren, begeleiden en ondersteunen. Het gaat er niet om wie op zo'n moment gelijk heeft, maar wel dat je er samen uit komt. De keuzes die wij, als team, soms voor onze bewoners moeten maken, zijn niet altijd makkelijk. Soms staan we echt voor hele lastige keuzes. De ene keer is het de juiste, een andere keer een 'verkeerde' beslissing. Daar leer je van. En wat vandaag een goed besluit was, kan morgen zomaar totaal averechts werken. Daarom is observeren, overleggen en communicatie zo belangrijk binnen je team. Elke dag weer. Ik ben blij dat we dat open, eerlijk en met positieve feedback met elkaar kunnen doen. Welke functie je ook hebt, ga het gesprek met je collega's aan, luister naar elkaar en zoek SAMEN naar passende oplossingen. Het geeft je motivatie, plezier en inspiratie. Alleen dan kan je "Elke dag zo fijn mogelijk" maken, voor bewoners en ook voor jezelf!

 

(NB. Alle namen die ik gebruik zijn fictief i.v.m. privacy van onze bewoners. Deze keer zijn broodsoorten aan de beurt ;-)


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Corrie (donderdag, 23 januari 2020 14:06)

    Had iedereen maar zo'n lieve collega!
    Communicatie, feedback, is zo belangrijk!

  • #2

    Olga de Haas (donderdag, 23 januari 2020 22:52)

    Bedankt Petra