Recepten


Zuurkoolschotel met perzik en gehakt

Naam recept:

Zuurkoolschotel met perzik en gehakt

 

Uitleg kort:

Deze zuurkoolschotel maak ik regelmatig op het werk. Tegenwoordig ook soms thuis. Net als veel mensen ben ik niet dol op zuurkool. Bij deze schotel, proef je niet de zure smaak van zuurkool en daarom is deze zo geliefd bij onze bewoners, maar zeker ook bij collega's die ik af en toe een hapje laat proeven! Bomvol vitamine C, dus ook nog supergezond! Zeker nu met het coronavirus en de griepgolf...

 

Ingrediënten (voor 4-6 personen):

Boter

1 grote ui

klein bakje champignons

350 gr rundergehakt

1 blikje tomatenpuree

Italiaanse kruiden, paprikapoeder, peper

1 blik perziken

1 scheutje ketjap

aardappelpuree

500 gr zuurkool

1 kopje appelsap

 

125gr spekblokjes

100 gr geraspte kaas

 

Bereidingswijze:

1. Allereerst zet je, in een steelpannetje de zuurkool op met appelsap en de helft van het sap uit het blik de perziken. Dit laat je ruim een 1/2 uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan. 

2. Fruit de gesnipperde ui en bak samen met het gehakt en de champignons. Dit breng je op smaak met de kruiden. 

3. Voeg tomatenpuree toe en bak even mee. De andere helft van het perziksap voeg je nu ook toe aan dit mengsel. Minuut of 10 alle smaken bij elkaar laten komen. Als allerlaatste voeg je de perzik in stukjes (niet te klein, blokjes van ongeveer 2x2cm) en een scheutje ketjap.

4. Bak de spekblokjes apart aan in een pan. Deze voeg je straks pas toe aan de zuurkool.

4. Ondertussen zullen de aardappelen wel lang genoeg gekookt hebben. (Oh, was ik vergeten te zeggen, dat je deze al op kon zetten? Voor mij gaat soms alles zo 'op de automatische piloot, haha)

5. In ieder geval kan je nu de aardappelpuree maken. Gewoon op de ouderwetse manier met een klontje boter, warme melk, beetje zout en nootmuskaat)

6. De zuurkool mag je nu afgieten (Gebruik een vergiet, laat al het vocht goed uitlekken!)

 

7. Nu kan je de ovenschaal beetje invetten met boter en begin je laagjes te maken.

8. Eerst een laag gehakt (mag helemaal op), dan zuurkool, dan dun laagje puree. Vervolgens weer zuurkool, nu met de spekjes. En eindigen met de rest van de puree.

9. Als allerlaatste de geraspte kaas erover en dan nog 30 minuten in de oven, zodat de je lekker bruin korstje krijgt. 

 

Geniet en proef de zuurkool... of juist niet? Dat is de grote vraag!

 

Italiaanse stamppot. Petra geeft KLEUR aan de zorg.


Bruine Bônnesoep met Moeslandse twist

Naam recept:

Bruine bônnesoep met Moeslandse twist

 

Uitleg kort:

Het is niet heel koud buiten, de warmste maand januari ooit gemeten. Temperaturen blijven veelal boven de nul graden. Regenweer ben je snel beu. Af en toe zo'n lekker zonnetje tussendoor, doet de mens goed. Zo ook mijn nieuwe recept van deze soep. Ik had nooit eerder een typische Hollandse bonensoep gemaakt. Van de week ging ik ‘testen’. En het toeval wilde dat ik ook voor de bewoners op Berkenlaan 1-2 soep mocht maken. Wat genoot iedereen! Dus ik “moest” het recept met jullie delen. Omdat ik zo’n 7 liter soep maakte voor 34 bewoners, moet je zelf even bekijken hoeveel ingrediënten je overal van gebruikt. Ik maak nu een schatting voor ongeveer 8 personen. Gooi er genoeg liefde in en de soep zal verrukkelijk zijn!

 

Deze goed gevulde maaltijdsoep is makkelijk te maken en zal ook heerlijk smaken met carnaval. 

 

Ingrediënten (voor 8 personen):

2 grote potten bruine bonen (Ik had ze van HAK)

Boter

1 grote ui

2x winterpeen

2x grote aardappel

500gr gesneden prei

1 blikje tomatenpuree

1,5 Liter runderbouillon

0,5 Liter bouillon van laurierbladen (4x), kruidnagel (3x) en peperkorrels (2x)

2x 125gr spekblokjes

halve rookworst

100 ml kookroom 

 

Bereidingswijze:

1. Allereerst zet je water op in een klein pannetje met laurierbladen, kruidnagel en peperkorrels. Dit laat je zachtjes inkoken, tot ongeveer 0,4 Liter. (Handig om dit apart te doen, anders moet je naderhand, de kruiden uit je soep gaan vissen!)

2. Fruit de gesnipperde ui met de spekbokjes in een grote soeppan met een klontje boter.

3. Voeg hier na paar minuten 1x winterpeen en 1x grote aardappel in blokjes gesneden aan toe. Dit bak je even aan.

4. Daarna mag de de helft van de gesneden prei erbij en ook meteen de tomatenpuree.

5. Vervolgens gaan de bonen mee in de pan. Let op 1,5 blik. De rest gebruiken we later.

5. Meng dit even goed door elkaar.

6. Nu mag de runderbouillon en de bouillon van kruiden erbij.

7. Dit laat je ongeveer een uur sudderen op laag vuur.

8. Duurt misschien lang, maar de smaken komen nu lekker samen. Na dit uur, zet je de staafmixer in deze soep.

9. Als je nu een gladde soep hebt, voeg je de overgebleven groenten toe: prei, aardappel, wortel en bruine bonen.

10. In een aparte pan, bak je even de spekblokjes aan. 

11. De rookworst snijdt je koud in schijfjes.

12. Deze laatste 2 ingrediënten, samen met de kookroom voeg je als laatste toe. 

 

 

PS. De naam is duidelijk voor degene die mij kennen: Ik ben geboren in Schaijk (Met carnaval Moesland) en woonachtig in Herpen (Met carnaval Bônneland)

 

Italiaanse stamppot. Petra geeft KLEUR aan de zorg.


Italiaanse stamppot

Naam recept:

Italiaans stamppotje

 

Uitleg kort:

In mijn zelfgeschreven boek "Petra geeft KLEUR aan de zorg" dat afgelopen jaar in het kerstpakket zat, staan heerlijke recepten. Dit Italiaanse stamppotje is er zo één. Een kleurrijk gerecht en onze bewoners smullen er van!

 

Ingrediënten:

Voor de puree:

1 kg aardappelen

150 ml volle melk

2 el roomboter

snufje nootmuskaat 

peper en zout

1 el mosterd

 

2 el olijfolie

1 ui

1 teen knoflook

snufje peper

2 paprika’s (rood-geel)

250 gr champignons

1 courgettes

1 prei

1 runderbouillonblokje

250 gram spekblokjes

Italiaanse kruiden (oregano, rozemarijn, tijm en salie)

100 gram oude geraste kaas

 

Bereidingswijze

1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 15-20 min. gaar. Giet af. Maak een puree met bovenstaande ingrediënten. 

2. Ondertussen schenk je wat olijfolie in de pan en bak je de ui, knoflook en spekblokjes zachtjes aan.

3. Daarna voeg je alle overige gesneden groenten toe. Voor de smaak voeg je een klein  bouillonblokje en de Italiaanse kruiden toe.

4. Na zo'n 10 minuten bakken, laat je de groenten even goed uitlekken. Vervolgens schep je de puree met de groenten voorzichtig door elkaar. Misschien een snufje peper erbij. Als laatste de geraspte kaas erdoor. 

 

Lekker met verse worst of een gehaktbal! Buon appetito!

Italiaanse stamppot. Petra geeft KLEUR aan de zorg.


Oma's stoofpotje

Naam recept:

Oma’s stoofpotje

 

Uitleg kort:

Eerste Kerstdag mocht ik de late dienst werken. Met Kerst proberen we zo veel mogelijk het "normale' ritme van altijd aan te houden, maar toch zijn de dagen net even specialer. We dekken de tafels extra mooi, het 'goei' servies (zoals we dat hier in Brabant zeggen) komt uit de kast en de prachtigste kerststukjes staan op tafel. Ook besteden we net een beetje meer aandacht aan het eten dan anders. Op zo’n speciale feestdag eten ook collega’s (en soms ook de partners van bewoners) lekker een hapje mee met onze bewoners. Wat hebben we met zijn allen genoten van deze avond!

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

750gram sukade-, rib-, doorregen runder- of magere lappen

scheut azijn of glaasje rode wijn

4 plakken peperkoek

2 middelgrote uien

2 winterpenen

250 gram champignons

3 tomaten

1 blikje tomatenpuree (groot)

1 rode puntpaprika

(room)boter of margarine

eetlepel mosterd

scheut ketjap manis

1 laurierblaadje

4 of 5 kruidnagels

400 ml bouillon van vleesbouillontablet

zout

peper

 

Bereidingswijze

1. Op een dag als vandaag is het vlees voorgegaard, anders krijg je het natuurlijk niet zo zacht en mals in 1,5 uur kooktijd. (Normaal zou je de runderlappen bestrooien met zout en peper en dan kort dichtschroeien aan beiden kanten.) 

2. Dan bak je de uien mee even kort mee en voeg je de tomatenpuree en bouillon toe.

3. Daarna voeg je alle ingrediënten toe, die je in schijfjes of reepjes hebt gesneden. Dat zijn de puntpaprika, de winterpenen, champignons en tomaten. 

4. Zorg dat het vlees onder ‘water’ staat.

5. Nu kunnen ook de kruidnagels en laurier erbij. Ik kook deze altijd apart in een pannetje met water, zodat ik naderhand niet hoef te zoeken en vissen, waar de kruiden gebleven zijn. Deze zijn namelijk ECHT NIET lekker om per ongeluk in je mond te krijgen. Met een zeef vang je het vocht op in de pan, de kruiden gooi je weg.

6. Scheutje rode wijn, ketjap, mosterd en in stukjes gesneden peperkoek erbij. En dan even alles goed doorroeren.

7. Dan komt het moment van wachten. Zet de pan op een klein pitje met de deksel er op en wachten. Wachten tot het minimaal een uur heeft opgestaan. Hoe langer het op staat, hoe lekkerder het wordt! (Als het vlees niet is voorgegaard, moet het minstens 4 uur opstaan)

8. Af en toe en keer doorroeren, dat het niet aan kan branden. 

 

Ik had deze Eerste Kerstdag lekker rode kool, appelcompote en aardappelpuree erbij gemaakt! Eet smakelijk… 



Kip pasta schotel

Naam recept:

Kip pasta schotel

 

Uitleg kort:

Het is weer even geleden, maar ik heb er weer 1. Een super makkelijk klaar te maken recept, om heerlijk van te smullen! De hoeveelheden zou ik zelf even goed bekijken. Dat geldt eigenlijk voor al mijn recepten. Ik kook namelijk altijd op gevoel. En voor 17 personen is dat natuurlijk ook altijd anders, dan voor 4 personen! De hoeveelheden hieronder schrijf ik ook ‘op gevoel’ op. ALTIJD proeven tussendoor! Niet te veel, want anders heb je geen honger meer, haha…

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

125 gr spekblokjes

1ui

1 teen knoflook

kerriepoeder

paprikapoeder

300 gr kipfilet

400 gr chinese roerbakgroenten

250gr champignons

½ pakje boursin

100ml kookroom

geraspte kaas

 

Bereidingswijze

1. Snipper de ui en bak samen even kort aan in de pan met de knoflook en spekblokjes.

2. Bak daarna de kipfilet, in stukjes gesneden, mee, totdat de kip gaar is. Beetje kruiden met kerrie en paprikapoeder.

3. De in schijfjes gesneden champignons en roerbakgroenten voeg je nu toe. 

4. Op het laatste de kookroom en boursin erdoor roeren.

5. Lekker met penne pasta. 

6. Nog lekkerder als je alles door elkaar mengt, geraspte kaas erover strooit en even in de oven zet voor een bruin knapperige korst!



Koude macaroni

Naam recept:

Koude macaroni

"Lekker bij de BBQ in de zomer!", schreef schoondochter er nog bij!

 

Uitleg kort:

Toen ik vier jaar geleden bij de Nieuwe Hoeven als gastvrouw kwam werken, leek het me leuk om een familiekookboek te maken met lievelingsrecepten van onze bewoners. Deze macaroni werd goed gegeten bij een echtpaar dat SAMEN bij ons is komen wonen. Afgelopen weekend is mevrouw op 85-jarige leeftijd gestorven, maar gelukkig heeft ze een paar weken geleden nog heerlijk mogen genieten van deze macaroni. Weet je nog, toen de thermometer de 40 graden aantikte? Dank je wel voor het achterlaten van zo'n lekker simpel gerecht!

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

400 gr macaroni

1/2 pot zilveruitjes zoetzuur

1/2 pot augurkjes zoetzuur

250 gr gekookte ham/bakje Smac (Mag ook bv. kipfilet of gerookte kip zijn)

1 komkommer

slasaus of mayonaise

  

Bereidingswijze:

1. Kook de macaroni met wat olijfolie en laat afkoelen.

2. Snijd de overige ingrediënten in klein blokjes.

3. Meng ze door de afgekoelde macaroni.

4. Roer naar smaak slasaus of mayonaise erdoor.

 

Less is more! Hoe simpel kan het zijn? 

 

PS. Ik had er ook nog snoeptomaatjes, in partjes gesneden, doorheen gedaan!



Courgette soep

Naam recept:

Courgettesoep

 

Uitleg kort:

De soepen gaan goed. De bewoners genieten er volop van. Personeel proeft af en toe ook een hapje en willen dolgraag het recept. En ik bedenk vaak ter plekke hoe ik de soep maak. Met de verse ingrediënten die op dat moment voorradig zijn! 

 

Ingrediënten (voor 6 personen):

·       Becel vloeibaar

·       1 ui gesnipperd

·       ½ bakje boursin

·       3 courgettes

·       1L kippenbouillon

·       100 ml kookroom

·       1 rode puntpaprika

·       150 gram kippenblokjes

 

Bereidingswijze:

1. Verhit de boter en fruit de gesnipperde ui met de courgette (in blokjes gesneden) even kort aan. 

2. Roerbak dit zo’n 3-4 minuten.

3. Voeg de kippenbouillon toe. Breng aan de kook een laat nog zo'n 10 minuten zachtjes doorkoken. 

4. Pureer de soep met een staafmixer. 

5. Is de soep aan de dunne kant, voeg dan eventueel een “maizena-papje” of roux toe. 

6. Als laatste voeg je de boursin, de kookroom, kipblokjes en heel fijn gesneden stukjes puntpaprika toe. 

7. Laat dit nog zo’n 10 minuten op klein vuur staan. Let op dat de soep nu niet meer kookt. 

 

Weer een super snel en heerlijk vers soepje.... WOW!!

 

Link naar Blog: WAUW moment



Vegetarische lasagne

Naam recept:

Vegetarische lasagne

 

Uitleg kort:

Een keer per week vegetarisch eten. Is gezond! Wij doen het thuis en ook bij ons op Berkenlaan (Nieuwe Hoeven) staat er 1x per week een vegetarisch recept op het weekmenu. Deze heb ik niet eerder op het werk gemaakt, maar zal ik zeker eens gaan uit proberen!

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

1 grote bak witte champignons

1 kleine bak kastanjechampignons 

1 klontje boter

2 grote uien

4 teentjes knoflook

peper

scheutje ketjap

50 gr bloem

250 ml melk

200ml kookroom

150 ml groentebouillon

lasagnevellen

100 gr geitenkaas (feta kan ook prima)

1 zakje geraspte kaas

50 gr pistachenootjes (2 handen vol)

3-4 zachte peren

 

Bereidingswijze

1. Borstel de champignons schoon en snijdt ze in dunne plakjes.

2. Snipper de ui en fruit deze aan in een wokpan, samen met knoflook. Voeg de champignons ook meteen toe.

3. Zet het vuur dan klein en voeg de bloem toe. Laat deze al roerende zo’n 2 minuten meebakken.

4. Klein beetje peper en scheutje ketjap toevoegen.

5. Voeg nu de bouillon en de melk langzaam toe en blijf goed roeren met een garde tot een dunne saus. Zet dan het vuur uit.

6. Schil en snijd de peren in dunnen partjes.

7. Vet een ovenschaal in en maak nu laagje voor laagje de lasagne op.

8. De laatste laag maak je af met de partjes peer en de gebrokkelde geitenkaas.

9. Ik doe er altijd nog wat extra geraspte kaas over, vind ik lekker!

10. Zet de lasagne nu voor 40 minuten in de oven op 180 graden. De pistachenootjes voeg je 5 minuten voor het einde van de baktijd toe aan het gerecht!!

 

Als je niet van vegetarisch houdt, kan je bij stap 2 ook kleine spekblokjes (of ham) toevoegen. Laat dan de ketjap weg of proef even dat het geheel niet te zout wordt!



Chinese tomatensoep

Naam recept:

Chinese tomatensoep

 

Uitleg kort:

Een lekkere zoete soep. Ik ben er zelf dol op en vind het heerlijk om dit recept met jullie te delen. Er zijn heel veel variaties, Dit is de mijne!

 

Ingrediënten (voor 8 personen):

1 liter water 


1 liter gezeefde tomaten 


2 kipfilets 


3 kippenbouillonblokjes 


1 ui 


2 tenen knoflook 


1 blikje tomatenpuree 


6 eetlepels bruine suiker 


4 eetlepels ketjap(manis) 


2 eetlepels azijn 


4 eetlepels appelmoes

1 dessertlepeltje sambal 


1 dessertlepeltje djahe (gemberpoeder) 


1 dessertlepeltje sereh (citroengras) 


2 eetlepes maizena 


1 kopje dunne preiringen

 

Bereidingswijze

1. Kook de kipfilet even apart in een pannetje met kippenbouillon. Als deze gaar is, leg je de kip op een bord, zodat deze alvast wat kan afkoelen.

2. In de grote soeppan, fruit je de uien glazig. 

3. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe.

4. Voeg 1 liter gezeefde tomaten toe.

5. Voeg de bouillonblokjes toe en laat het op laag vuur pruttelen, een half uurtje ongeveer.


6. Nu kan je de kip met 2 vorken uit elkaar trekken, zodat je dunne kipreepjes krijgt. Zet dit nog even apart.

7. Blus af met een liter water en breng alles weer aan de kook.

8. Maak in een schaaltje een mengsel van suiker, ketjap, azijn, appelmoes, sambal, djahe en sereh. Voeg dit mengsel aan de tomatenbouillon toe. 

9. Nu maal ik alles fijn met de staafmixer.

10. In een apart schaaltje meng ik de maïzena aan met koud water. Als een gladde emulsie, voeg je dit aan de bouillon toe. (Wel even door de soep blijven roeren.
)

11. Als laatste de kip en dunne preiringetjes weer toevoegen.

 

 

Dat wordt smullen…



Witlofsoep

Naam recept:

Witlofsoep

 

Uitleg kort:

Iedere dag maken wij verse soepen voor onze bewoners. Zelf ben ik echt dol op soep en ik geniet er dan ook telkens van om een goede soep te mogen maken. Soms vraag je je af, kun je daar soep van maken? Ja! Eigenlijk kan je van bijna alle groenten wel een heerlijke soep maken! Vandaag staat de witlofsoep op het menu.

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

olijfolie

1 ui gesnipperd

1 teen knoflook

6 stronken witlof, in stukken gesneden

2 aardappelen in kleine blokjes gesneden

kippenbouillon

1 bakje Boursin 

250 gram dunne hamreepjes

200 ml kookroom

peper en zout

bieslook

 

Bereidingswijze:

1. Verhit de olijfolie en fruit de ui en knoflook even kort aan. 

2. Daarna direct de witlof en aardappel toevoegen. Roerbak deze 3-4 minuten mee.

3. Voeg de kippenbouillon toe aan de witlof. Breng aan de kook een laat nog zo'n 15 minuten zachtjes doorkoken. 

4. Pureer de soep met een staafmixer. 

5. Smelt de Boursin mee en voeg de hamblokjes en de kookroom toe. 

6. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

7. Op het laatste, nog wat fijngesneden bieslook toevoegen.



Ovenschotel van spitskool, gehakt & paprika's

Naam recept:

Ovenschotel van spitskool, gehakt & paprika's

 

Uitleg kort:

Weer zo’n snel en gezond recept dat zo op tafel staat! Verder geen woorden nodig, volgens mij...

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

500 gr rundergehakt

2 ui

1 teentje knoflook

1 gele paprika

1 rode paprika

1x spitskool

kerriepoeder

paprikapoeder

groentebouillon poeder

ketjap

kookroom

1 zakje geraspte kaas

 

Aardappelpuree ‘simpel’: 

Zout

nootmuskaat

aardappelen

melk

klontje boter

 

Bereidingswijze

1. De spitskool, uien en knoflook mag je in fijne reepjes snijden. De paprika’s in kleine blokjes.

2. Aardappelen schillen en koken tot ze gaar zijn. Hier maak je een eenvoudige puree van.

3. Ondertussen kan je het gehakt alvast rul bakken. Voeg de paprika, de ui en knoflook met de kerrie- en paprikapoeder al toe. Laat de kruiden even lekker mee bakken: het begint dan al lekker te ruiken! (Onze bewoners komen nu langzaam op de geur af in de huiskamer. Sommigen nemen zelfs een kijkje in de pannen!)

4. Na een paar minuten voeg je de spitskool en bouillonpoeder toe.

5. Als laatste voeg je de ketjap en kookroom toe. Zorg dat het groente/gehaktmengsel te nat wordt, anders even met wat maïzena of roux korrels een dikker sausje van maken.

6. Als je geproefd hebt en de smaak is lekker, ben je klaar! Anders misschien iets van dit erbij of iets meer van dat erbij…. Schep nu het mengsel in een ovenschaal.

7. Daarna maak je een laag met de aardappelpuree en als laatste de geraspte kaas.

7. Nu nog een half uurtje in de oven op 200 graden celsius. Komt er een lekker bruin korstje op de schotel!

 

PS. Thuis maak ik dit met 30+ kaas en kookroom light. In plaats van puree, gebruik ik dunne plakjes zoete aardappel. Nog gezonder en zeker zo lekker!!

 

Link naar Blog: Een lach en een traan



Witlofschotel

Naam recept:

Witlofschotel

 

Uitleg kort:

Niet iedereen is dol op witlof, vanwege de bittere smaak. Dat was vroeger, tegenwoordig is witlof niet meer zo bitter. Je kan het rouw en gekookt eten. Gekookt wordt het meestal met ham en kaas gegeten. Ik heb weer een simpel recept bedacht. 

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

2 bakjes (250gr) hamblokjes

1 zakje geraspte kaas

600gr witlof

1 klontje boter

1 ui

bloem/meel

klein groentebouillonblokje

peper 

nootmuskaat

aardappelen

paturain 

melk

 

Bereidingswijze

1. De witlof mag je in fijne reepjes snijden en even 2 minuten kort koken. (Langer hoeft niet, want het gaat straks nog in de oven. Laat de witlof daarna heel goed uitlekken. Er komt veel vocht vrij.

2. Aardappelen schillen en koken tot ze gaar zijn. 

3. Met de boter, gesnipperde ui, bloem/meel en groentebouillon maak je een ragoutsausje. 

4. Als deze mooie glad is, voeg je de hamblokjes en de helft van het zakje geraspte kaas toe. Naar smaak wat peper en nootmuskaat.

5. Ondertussen zullen ook de aardappelen wel gaar zijn, deze kan je afgieten en er een lekkere puree van maken. Heb je weleens geprobeerd om er een pakje Paturain in te verwerken i.p.v. klont boter? Erg lekker. Vooral bij dit recept in combinatie met de witlof. Dus melk en paturain toevoegen aan de aardappelen en even lekker stampen!

6. Als de witlof goed is uitgelekt, bedek je daar de bodem van een ovenschaal mee. Vervolgens gaat de saus van ham en kaas erover. Daarna nog een laag van de aardappelpuree. Als laatste strooi je de overgebleven geraspte kaas toe.

7. Nu nog een half uurtje in de oven op 200 graden celsius. Komt er een lekker bruin korstje op de schotel!

 



Pannenkoeken

Naam recept:

Pannenkoeken

 

Uitleg kort:

Vorige week toen het zo regenachtig was, stonden er weer pannenkoeken op het menu. Onze bewoners eten regelmatig pannenkoeken. Het recept is al zo oud en iedereen smult ervan. Het geeft warmte en een gevoel van samenzijn en gezelligheid. Een echt familiegerecht; jong en oud is er dol op. In het verleden ging ik nog wel eens bij Boer Bens (Koolwijksestraat 6) op de Koolwijk verse melk halen. Dan zijn de pannenkoeken ECHT nog veel lekkerder. Helaas mag dat, binnen onze verpleeghuizen niet meer, vanwege ‘regeltjes’ (Ach, je herkent het vast wel, ik ga je daar niet mee lastig vallen…) Als je thuis gaat bakken, zeker een keer langs een boer gaan om verse melk te kopen. Je proeft het verschil!!

 

Ingrediënten (voor 4 à 5 personen)

1 liter melk

500 gr bloem

4 eieren

snuf zout 

vloeibaar boter 

 

Bereidingswijze

1. Even lekker alles door elkaar kloppen, totdat je een mooi glad beslag hebt. Ik laat het beslag dan altijd even rusten en ga een pan water opzetten. Hierop zet ik een groot bord, waarop ik straks de pannenkoeken warm kan houden. 

2. Dan kan je gaan bakken. Niet te dik, niet te dunne pannenkoeken. Simpeler kan ik het niet maken. 

3. Vaak bak ik in een andere pan nog wat partjes appel met kaneel-suiker. Dat vinden onze bewoners echt heel erg lekker. En het ruikt altijd al lekker op de gang, zodat iedereen naar de huiskamer komt en ook heel snel aan tafel zit! Verder zet ik alleen (poeder)suiker en stroop op tafel. 

 

Veel plezier met bakken.

 

PS. Voor onze mensen die gemalen moeten eten, snijd ik de stukjes pannenkoek fijn en voeg ik vanillevla toe in een beslagkom. Dan zet ik de staafmixer aan voor een glad geheel. Als ik het vervolgens op een bord serveer, strooi ik er nog wat poedersuiker over. Heerlijk gerecht, voor degene die niet meer goed kunnen kauwen! Ook zij likken de vingers af…

 

PS2. Deze keer had mijn collega Linda pannenkoeken gebakken!

Dank je wel voor de foto.



Zalm met spinazie

Naam recept:

Zalm met verse spinazie

 

Uitleg kort:

Iedere vrijdag is het nog steeds VIS dag bij ons op de afdeling. Vaak staan er wortels met puree en viscuisine op het menu. Soms kibbeling of gebakken kabeljauw. Dat is natuurlijk gemakkelijk te maken en toch wel handig als je voor 17 personen mag koken. Ik heb een gemakkelijk recept bedacht, waarvan onze bewoners ook heerlijk van smullen! 

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

4 stukken zalm

600 gr verse spinazie

250 gr champignons

1ui

1 teen knoflook

1 tl sambal

peper

½ pakje boursin

100ml kookroom

 

Bereidingswijze

1. Snipper de ui, snijd de champignons in plakjes en knijp 1 knoflookteen uit. Bak dit even kort aan in de pan. 

2. Voordat je de verse spinazie erbij doet, roer je door dit mengsel een theelepel sambal. Het gerecht zal straks zout genoeg zijn van de zalm, maar mag best een beetje ‘pit’ krijgen!

3. Als de spinazie is geslonken, kan de boursin en kookroom worden toegevoegd. Dit roer je even door elkaar.

4. Daarna leg je de zalm (Deze kan je van te voren al in stukken snijden, maar hoeft niet.) op het mengsel van de spinazie en room. Beetje peper uit de pepermolen erboven op. Dan de deksel op de pan en zo’n 15 minuten laten smoren. Af en toe even onder de deksel kijken, want de zalm mag niet te droog worden, dan is het niet zo lekker meer.

5. Lekker met tagliatelle, penne of gewoon met aardappelpuree.

 

Link naar Blog: Vrijdag visdag



Witte macaroni

Naam recept:

Witte macaroni

 

Uitleg kort:

Zaterdagavond. Gewoon een lekker makkelijke maaltijd op tafel zetten. Dat was vroeger bij ons thuis al zo. Dit weekend wilde ik het “thuis-gevoel” van vroeger even terughalen. Geen pannenkoeken of frietjes, simpele macaroni! Heel toevallig hadden we vandaag een workshop over THUISGEVOEL. Hoe toepasselijk kan het zijn? 

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

250 gr spekblokjes 

250 gr (gerookte) kipfilet 

200 ml kookroom

500 gr fijngesneden prei

250 gr champignons

2 middelgrote uien

1 teen knoflook

beetje peper

kippen bouillonblokje

scheutje ketjap

geraspte kaas

macaroni

 

Bereidingswijze:

1. Bak de spekjes in de pan, samen met de ui en knoflook.

2. Dan voeg je de kip, prei en champignons toe. Dit bak je een paar minuten.

3. Doe er dan de peper, bouillonblokje en de ketjap bij om op smaak te brengen.

4. Als laatste voeg je de kookroom toe en laat je de smaken nog even bij elkaar komen.

5. Hierna kun je de macaroni of pasta erdoor roeren en in een ingevette ovenschaal scheppen. 6. Doe er wat geraspte kaas over en laat nog 10 minuten de kaas smelten in de oven!

 

In die tijd doe ik altijd even de afwas, staat er naderhand niet meer zo veel op het aanrecht ;-)

 

Link naar Blog: Thuisgevoel



Broodpap van appeltaart (koud)

Naam recept:

Broodpap van appeltaart

 

Uitleg kort:

Veel bewoners op de afdeling kunnen niet meer goed het eten kauwen of hebben slikproblemen. Dan wordt het eten gemalen, de soep gezeefd en in plaats van brood krijgen ze vla uit een pak. Als alternatief heb ik vandaag deze broodpap gemaakt. Smaakt heerlijk naar appeltaart, maar heeft de substantie en dikte van vla! Deze broodpap kan je met verschillende ingrediënten variëren! 

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

 

4 sneetjes wit brood, zonder korst

4 stukjes appeltaart

500 gr kwark

250 ml vanillevla

250ml melk

 

Bereidingswijze

1. Snijd/knip het brood in kleine stukjes en doe in mengkom

2. Ook de appeltaart in kleine stukjes brokkelen en toevoegen.

3. Daarna kwark, vanillevla en melk erbij.

4. Dit mengsel alvast goed doorroeren.

5. Daarna met de staafmixer tot een gladde pap mixen.

 

Als extraatje kan je een schepje kaneelsuiker over de broodpap strooien. Ziet er gezellig uit en dan is het nog lekkerder!!



Pompoensoep

Naam recept:

Pompoensoep met kokos

 

Uitleg kort:

Deze soep staat in de maanden oktober en november op het menu. De pompoen is wat bewerkelijk om schoon te maken. Ik snijdt de pompoen in 8 parten en daarna schraap ik de pitten gemakkelijk met een lepel er af. Met een dunschiller verwijder ik de schil. Mijn moeder zei altijd: Goed werk, heeft tijd nodig! Er wordt altijd heerlijk gesmuld van deze herfst-soep! (Originele recept is van mijn collega, die je op de foto de pompoen ziet schoonmaken!)

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 eetlepels olie

1 theelepel sambal

2 teentje knoflook gehakt

1 cm gember vers en fijngehakt

2 fijngesneden uien

1 liter kippenbouillon

200 ml kokosmelk

1 pompoen in blokjes gesneden (zonder schil)

Verse basilicum blaadjes

 

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een pan en voeg de gehakte knoflook, uien, de sambal en de verse gember toe en roerbak even kort zodat alle geuren vrijkomen.

2. Voeg nu de pompoenblokjes toe, bak kort mee en voeg daarna de kippenbouillon toe.

3. Laat nu zachtjes doorkoken tot de pompoen zacht word.

4. Dan voeg je de kokosmelk toe.

5. Vervolgens blender je de soep met de staafmixer.

6. Voeg als laatste een paar blaadjes basilicum toe.



Tonijnlasagne op een 'Voet'-stuk

Naam recept:

Tonijnlasagne op een  “Voet”-stuk

 

Uitleg kort:

De naam heb ik bedacht n.a.v. van een bewoner, die deze lasagne zoooo lekker vond, dat heel het dorp het wist, de volgende dag! Met dit recept heb ik ook een kookwedstrijd van Brabantzorg in 2016 gewonnen! Wie bedenkt het meest duurzame recept? Deze  bewoner is ondertussen overleden, maar het recept staat nog regelmatig op het weekmenu!

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 blikjes tonijn op waterbasis

1 ui

1 courgette

1 rode paprika

1 bakje champignons (250gr)

250 gram prei

1 blik tomatenblokjes

1 blikje tomatenpuree

1 teen knoflook

350ml melk

150ml room

roux/maïzena om de saus wat te binden

zout, peper en paprikapoeder

scheutje ketjap

geraspte kaas

lasagne bladen

 

Bereidingswijze

1. Snipper de ui en knoflook en bak op laag vuur in de pan.

2. Snijdt de paprika in kleine vierkante blokjes, de courgette en champignons in schijfjes en de prei in ringen. Voeg deze allemaal toe en bak mee.

3. Daarna de tomatenpuree en tomatenblokjes toevoegen met zout, peper en paprika. Even laten sudderen. Daarna room, melk en ketjap toevoegen en nog even op zacht koken laten staan. Eventueel de saus wat dikker maken met roux. De uitgelekte tonijn toevoegen en doorroeren, daarna van het vuur halen.

4. Vervolgens ga je met de lasagne bladen en de geraspte kaas om en om laagjes maken. Begin met saus, dan bladen, weer saus, geraspte kaas, bladen en dan weer saus met als laatste een laagje geraspte kaas.

5. Vervolgens 40 minuten in de oven; 200 graden!

 

Toelichting duurzaamheid:

Tonijn uit blik is MSC keurmerk. De groente zijn seizoensgebonden, sommige uit eigen tuin en dus ook biologisch.

 

Link naar Blog: Herrie in de keuken



Broodpudding

Naam recept:

Broodpudding

 

Uitleg kort:

Regelmatig gaat het brood van de vorige dag niet op. Soms geven we het mee aan familie, als ze gaan wandelen met een bewoner naar de geiten bij ons in de tuin van het verpleeghuis. Maar vaak proberen we er nog iets lekkers van te maken. Bijvoorbeeld wentelteefjes of deze heerlijke broodpudding. De hele gang ruikt dan zo lekker. De bewoners krijgen zin om te gaan eten!

 

Ingrediënten (voor 6 personen)

400 ml melk

200 ml slagroom

150 gr fijne kristalsuiker

10 sneetjes oud brood/krentenbrood/suikerbrood

abrikozen jam

4  eieren

1 zakje vanille suiker 

kaneelsuiker

4  appels

roomboter

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Scheur het brood in kleine stukken en verdeel deze in een grote schaal/bakvorm, die je net hebt ingevet met roomboter. Her en der schep je een schepje abrikozenjam op het brood.

2. Kook de melk met de suiker. Roer af en toe en zet het vuur pas uit als de suiker helemaal opgelost is. 

3. Giet daarna de warme melk in een beslagkom, waar je de slagroom, de eieren en  vanillesuiker door elkaar hebt geroerd. Eerst een klein beetje, daarna kan alles in 1x toegevoegd worden. Let op dat ei niet gaat stollen!

4. Voeg dit mengsel toe in de schaal/bakvorm met het brood. 

5. Zet de schaal/bakvorm 35 minuten op 200 °C in het midden van de oven. Controleer of de bovenkant niet te donker wordt in de oven. Als dat het geval is kan je de bovenkant bedekken met een stuk aluminiumfolie en verder laten bakken in de oven.

6. Ondertussen schil en verwijder je het klokhuis van de appels. Snijd de appels in dunne partjes. In een kleine pan, met klont boter en kaneelsuiker, laat je de appels in zo'n 30 minuten zacht worden.

7. Na 35 minuten, haal je de schaal met broodpudding uit de oven en voeg je de appeltjes met kaneel toe. Nu nog een kleine 10 minuten terug in de oven.

8. Haal de broodpudding uit de oven en laat een beetje afkoelen. De broodpudding is de volgende dag nog lekkerder. (Maar dat haalt ie nooit... ;-) Mmmm...!!!!



BrocCorrie-salade

Naam recept: 

BrocCorrie-salade

 

Uitleg kort:

Dit recept is oorspronkelijk van de moeder van onze beste vriend. Ik heb er een beetje mijn eigen draai aan gegeven. Het is een heerlijke frisse salade voor in de zomer! Niet alle bewoners kunnen de harde walnoot eten en zelf ben ik er allergisch voor, dus die kan je er ook uit laten.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 stronk broccoli

1 rode puntpaprika

1 rode ui

250gr spekblokjes

Handje walnoten

2 ananas schijven

3 eetl. mayonaise

1 eetl. yoghurt

1 eetl. witte wijnazijn

suiker/zoetstof

zout en peper

 

Bereidingswijze

1. Bak de rode ui met spekblokjes 6 minuten aan in de pan.

2. Snij de stronk broccoli en rode puntpaprika in kleine stukjes en voeg deze op het laatst nog 2 minuten mee. Laat het geheel dan afkoelen.

3. Nu maak je de dressing van mayonaise, yoghurt, witte wijnazijn, zout & peper en een beetje suiker/zoetstof.

4. Snijd de ananas ook in kleine stukjes. Als de groente met spekjes een beetje zijn afgekoeld, meng je de dressing en de stukjes ananas er door en zet je het minimaal een uur in de koelkast, zodat alle smaken samen komen.

5. Pas als je de salade gaat eten, strooi je de walnoten over de salade!

 

Deze salade is lekker om zo te eten, maar eventueel koude vlindertjespasta er door is ook heerlijk!

 

Link naar Blog: Receptenwedstrijd 2017



Bloemkoolsausje van Mw. Nootmuskaat

Naam recept: 

Bloemkoolsausje Mw. Nootmuskaat (Bechamelsaus)

  

Uitleg kort:

Dit recept is van een bewoonster, die mij eens vertelde dat ze het bloemkoolsausje van vroeger zo miste. Ik vroeg haar hoe ze het maakte, want ik wist het niet precies. Nu kan ze weer genieten van haar bloemkool met een sausje! 

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

50 gram roomboter

50 gram bloem

0,5 dl melk

nootmuskaat

peper / zout

 

Bereidingswijze

1. Gebruik een steelpan en smelt als eerste langzaam de roomboter (Niet bruin laten worden.) 

2. Roer met een garde de bloem erdoor heen zodat er geen klontjes meer zijn. Laat dit paar minuten op laag vuur staan, blijf goed roeren.

3. Doe dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf het goed roeren. Pas op, want het kan snel aanbranden!

4. Naar smaak doe je er de nootmuskaat, peper en zout erbij.

5. Als de dikte naar wens is, haal je de pan van het vuur en is de saus klaar!

 

Soms doe ik er mosterd, kaas of verse peterselie in. 

 

Link naar Blog: Wees gegroet